logo  Društvo "Joga v vsakdanjem življenju" Ljubljana

 • vpisi

  Vpis in članarina

 • urnik

  Lokacije in urnik vadb

 • video

  Video predstavitev

 vprasanja

Kako izgleda vadba po sistemu 'Joga v vsakdanjem življenju'?

Vadba je zelo postopna in umirjena. Vadimo telesne položaje (asane), sproščanje, dihalne vaje (pranajama), meditacijo in globoko sproščanje (joga nidra). Sistem vadbe je razdeljen na osem stopenj. Začne se z zelo preprostimi vajami. Na vsaki stopnji vadimo vse tehnike, vendar na vsaki naslednji stopnji na višjem nivoju. Celotni program je podrobno predstavljen v sliki in besedi v knjigi Sistem Joga v vsakdanjem življenju avtorja Vishvaguruja Paramhanse Svamija Maheshvaranande, ki jo dobite v nekaterih knjigarnah ter v društvih JVVŽ, v angleški verziji pa tudi na internetu.

 

Ali lahko vadim, čeprav imam določene zdravstvene težave?

Vadba je primerna za vse, razen za zelo težke bolnike, mentalno bolne in osebe pod vplivom alkohola ali mamil. Za različne zdravstvene težave oziroma stanja (nosečnost) se je priporočljivo pred pričetkom posvetovati z zdravnikom. V vsakem primeru povejte inštruktorju, če imate zdravstvene težave, da bo obveščen in vam bo lahko tudi svetoval. Nekatere vaje npr. dvigujejo krvni pritisk, zato jih ni priporočljivo izvajati, če je vaš pritisk že previsok.

 

Ali so za vadbo joge kakšne starostne omejitve?

Ne.

 

Če sem že prej vadil jogo, ali moram vseeno začeti s prvo stopnjo?

Da. Ne glede na to, po kakšnem sistemu, kako dolgo ali koliko časa ste vadili že prej, velja, da vsi, ki se prvič vključujejo v vadbo joge po sistemu 'Joga v vsakdanjem življenju', začnejo z vadbo na prvi stopnji.

 

Kdo so inštruktorji?

Inštruktorji so osebe, ki se več let intenzivno ukvarjajo z jogo, so učenci avtorja sistema, Vishvaguruja Paramhanse Maheshwaranande, in se tudi stalno usposabljajo pod njegovim vodstvom, poleg tega pa imajo opravljen mednarodni izpit za inštruktorja JVVŽ, strokovne izpite na ljubljanski Fakulteti za šport in pri Zvezi joga društev Slovenije. Inštruktorje v našem društvu lahko spoznate na povezavi.

 

Ali je bolje vaditi v manjši ali v večji skupini?

Oboje ima svoje prednosti. Ljudje pogosto mislijo, da je bolje vaditi v manjši skupini, da se jim inštruktor lahko bolj posveti ipd. Seveda je v večjih skupinah vzdušje drugačno, ravno v tem pa je tudi pomembna prednost, saj v njih prihaja do večje sinergije (pozitivnega učinka skupnega delovanja), zaradi katere je izvajanje vaj lahko lažje in bolj učinkovito.

 

Kaj potrebujem za vadbo?

 • podlogo za ležanje, sedenje in izvajanje vaj na tleh
 • udobna, ohlapna (pozimi dovolj topla) oblačila (na primer trenirko)
 • vadimo v nogavicah
 • po želji: tanko ogrinjalo (odeja, širok šal) in blazina za sedenje

 

Kateri so osnovni napotki za vadbo?

Odložite vse, kar vas lahko pri vadbi ovira (pas, nakit, uro, očala, ...). Nikoli ne vadite s polnim želodcem (zadnji obrok imejte vsaj 3 ure pred vadbo). Ne primerjajte se z drugimi in ne tekmujte z njimi, ampak vadite zase, po svojih zmožnostih.

 

Kako hitro se napreduje po stopnjah?

Vadba je organizirana tako, da v enem semestru osvojimo vaje ene izmed stopenj Joge v vsakdanjem življenju. Priporočljivo je, da poleg vadbe v skupini enkrat tedensko vadimo vsakodnevno tudi doma. Tako se lahko res pripravimo na napredovanje v višjo stopnjo.

 

Kakšni so učinki redne vadbe 'Joge v vsakdanjem življenju'?

 • pomaga k boljšemu fizičnemu zdravju (izboljšuje prekrvavitev
 • presnovo, delovanje organov,
 • zvečuje gibčnost in moč
 • povečuje sposobnost koncentracije
 • povečuje sproščenost in umirjenost ter samozavest pomaga nam, da se bolje spoznamo in razvijamo razumevanje in spoštovanje
 • bolj si znamo sami pomagati v različnih življenjskih okoliščinah pomaga doseči harmonijo
 • vzpostavlja notranje in zunanje ravnovesje pomaga pri osvobajanju od razvad, čustev in vezi, ki nas omejujejo in od katerih smo odvisni z meditacijo nas pripelje do duhovne izpolnitve in samospoznanja

 

Ali je možna individualna vadba?

Da, več informacij dobite na povezavi.

end faq

Kontaktni podatki

naslov Joga center 
Selanova 16, 1000 Ljubljana
gsm 040 221 108
od ponedeljka do četrtka
od 10.00 do 11.00 in od 16.00 do 17.00

mail info@joga-ljubljana.org

Prijava na e-novice

captcha 

Go to top